Artykuł sponsorowany
Uprawianie sportu, nawet rekreacyjne, wymaga zbilansowanej diety, która pozwoli zadbać o odpowiednie materiały budulcowe i regeneracyjne. Z artykułu dowiesz się, dlaczego catering dietetyczny może być dobrym rozwiązaniem zarówno dla profesjonalnych sportowców, jak i osób, które dopiero rozpoczęły swoją przygodę z aktywnością fizyczną i zdrowym odżywianiem.
Regularna aktywność fizyczna wymaga dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości kilokalorii, makroskładników, witamin i minerałów. Przy dużym zużyciu energii niezbędne są zwłaszcza duże ilości węglowodanów oraz białka. Podczas wysiłku fizycznego dochodzi do znacznych strat z organizmu witamin i minerałów, co prowadzi do spadku energii i koncentracji. Bogata w składniki dieta powinna zawierać także m.in. żelazo, miedź, cynk, wapń, magnez i potas.
Przy regularnej aktywności fizycznej należy również zadbać o wystarczające nawodnienie organizmu i zaplanować spożycie posiłków okołotreningowych, aby zapewnić sobie jak najlepsze samopoczucie podczas treningu. Właściwie zbilansowana dieta przekłada się także na szybszą regenerację organizmu oraz zapewnia zapas siły potrzeby do wykonywania ćwiczeń. Każdy sportowiec powinien też zapobiegać niedoborom i suplementować witaminę D w okresie jesienno-zimowym, aby zmniejszyć ryzyko złamań kości i zapewnić sobie odporność.
Planowanie posiłków, robienie zakupów spożywczych i gotowanie zajmuje dużo czasu i wymaga sporej dawki motywacji, aby utrzymać zdrowy styl życia. Dla osób zabieganych dobrym rozwiązaniem może być catering dietetyczny warszawa to jedno z miast, na terenie których dostarczane są pełnowartościowe posiłki pod wskazany przez klienta adres. Zaoszczędzony w ten sposób czas można spożytkować na aktywność fizyczną lub regenerację. Profesjonalne diety pudełkowe mogą stanowić podstawę racjonalnego odżywiania i pomóc wyrobić nawyk regularnego spożywania pięciu posiłków dziennie. Warto wybrać firmę, która wykorzystuje wysokiej jakości, świeże składniki, dzięki którym potrawy są smaczne i zdrowe.
Osoby aktywne fizycznie mają większe zapotrzebowanie kaloryczne. Dieta sportowca powinna być bogata w węglowodany złożone, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Ich spożycie pozwala poprawić wytrzymałość i koncentrację podczas treningu. Każdy sportowiec powinien również zadbać o dostarczanie w diecie białka, które stanowi główny materiał energetyczny i budulcowy. Nie należy zapominać również o właściwej ilości dobrych tłuszczów. Szczególnie zalecane są produkty zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrym źródłem mogą być w tym przypadku oleje oraz tłuszcze pozyskiwane z ryb, zawierające kwasy omega-3.
Zdj. główne: Anna Hill/unsplash.com